Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.  ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.



Λαύριο  12-01-2024 Αρ. Πρωτ. 008
                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής,  χαιρετίζει την μεγαλειώδη κινητοποίηση των φοιτητών που για περισσότερες από 4 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο  της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι ένα ακόμα κτύπημα στην ελεύθερη και ισότιμη μάθηση, ιδιαίτερα των παιδιών της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού.
Είναι στην ουσία η ολοκλήρωση μιας προδιαγεγραμμένης  πορείας που έχουν οδηγήσει,  με μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις στο παρελθόν όλες οι κυβερνήσεις, την δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας, μιας και έχουν καταστήσει την επιστημονική μάθηση της νέας γενιάς ένα πανάκριβο εμπόρευμα,  ένα εξοντωτικό μηχανισμό για τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά μας.
 Σκοπός τους είναι το άνοιγμα πεδίου κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που θα βρουν πρόσφορο έδαφος και στον τομέα της παιδείας, με μόνιμο θύμα τους γονείς και τους νέους που είτε δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο και θα σπουδάζουν σε σχολεία δεύτερης κατηγορίας, όπως θα τα κατηγοριοποιήσουν στο μέλλον τα δημόσια ιδρύματα, είτε θα ξεπαραδιάζονται για να ακολουθήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση, με τα κοράκια των τραπεζών να είναι έτοιμα να δίνουν τα γνωστά φοιτητικά δάνεια και μετά να μας παίρνουν και τα σπίτια όταν δεν θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τα τεράστια επιτόκια με τους τσακισμένους μισθούς μας.
Η ίδια η πείρα όλων μας έχει αποδείξει ότι σε οποιαδήποτε,  ιδιαίτερα κομβικό, τομέα, ανοίγει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή γίνεται ο ενταφιασμός των δικαιωμάτων του λαού. 
Αυτό αποδεικνύει η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, όπου τσακίζεται η Δημόσια Υγεία προς όφελος των ιδιωτικών μονάδων, στην ενέργεια, όπου η απελευθέρωσή της έχει κάνει το αγαθό αυτό ένα πανάκριβο εμπόρευμα, στο νερό και αλλού.
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να μην αποδεχθεί αυτό το καίριο χτύπημα που προσπαθούν να δώσουν στην νέα γενιά και το δικαίωμά της για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση προς όφελος των κερδών των αφεντικών.
Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Καμία ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Τώρα αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δωρεάν και ελεύθερη παιδεία για όλους.
Στηρίζουμε το φοιτητικό κίνημα και το πλαίσιο πάλης τους έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από 115 μεγάλους φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Καλούμε σωματεία και μαζικούς φορείς να καταδικάσουν το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να σταθούν στο πλευρό των φοιτητών, να στηρίξουν τους αγώνες τους, να μην περάσει στην πράξη κανένα νέο χτύπημα στην δημόσια εκπαίδευση.
Η Διοίκηση