Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ



 Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο δρόμο που της είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φέρει στην Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει, στην ουσία θα διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που με τον αγώνα και τις θυσίες τους είχαν επιβάλει οι εργάτες στην χώρας μας, κάτω φυσικά και από την πίεση που επιδρούσαν οι τεράστιες κατακτήσεις των εργαζομένων τον 20ο αιώνα στις σοσιαλιστικές χώρες, κύρια στην Σοβιετική Ένωση.

Στρατηγικός στόχος που θα υπηρετήσουν όλες οι αντίασφαλιστικές ανατροπές, είναι η «ελάφρυνση» των καπιταλιστών και του κράτους τους από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, από την κατάκτηση, δηλαδή, των εργατών να παίρνουν πίσω, μέσω αυτής, ένα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας που παράγουν. Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται στον καπιταλιστικό κόσμο αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για «ασφάλιση», αφού χάνεται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο την σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τους μετανάστες. Στη βάση των σύγχρονων αναγκών είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα ενιαίο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου. Τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους οι έμποροι της υγείας , οι ασφαλιστικές, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι και όλοι μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη, αναφωνούν ότι ̈η ώρα της ιδιωτικής ασφάλειας ήρθε ̈, τρίβοντας τα χέρια τους από τη κερδοφορία που τους ανοίγεται. Ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, προωθείτε η διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης , ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα και μέσα από την υποχρεωτικότητα θα οδηγεί στο τζόγο αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών τις εισφορές των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν. 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ.Είναι το λεγόμενο σύστημα των τριών πυλώνων που επέκτεινε ο νόμος Κατρούγκαλου οπού παράλληλα με την ιδιωτική ασφάλιση θα υπάρχει και ο δημόσιος πυλώνας , που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα ύψους 300 ευρώ. Είναι φανερό ότι η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μια ματιά στην ΑΣΠΙΣ που μέχρι και σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αποζημιώσεις όσων πλήγηκαν από το λουκέτο και Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια κάνοντας υπέρογκα έξοδα. Επίσης στην ENRON (ΗΠΑ), στο επαγγελματικό Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων με 80% μείωση συντάξεων και 64% εφάπαξ, αποκαλύπτει τον κόλαφο που δημιουργεί για τους εργαζόμενους η αντικατάσταση της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών από το τζόγο της κεφαλαιοποίησης στην Ασφάλιση.

 ΝΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:Στα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα και εφόσον αδυνατεί κάποιος να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές μένει ανασφάλιστος. Δηλαδή, μένουν μετέωροι αυτός και η οικογένειά του, όχι μόνο σε σχέση με τη μελλοντική του σύνταξη αφού δεν μπαίνει τίποτα στον περιβόητο «ατομικό κουμπαρά» - αλλά και στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη και σε οποιαδήποτε άλλη παροχή. Άλλωστε, η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης πηγαίνει χέρι - χέρι με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τους ασφαλισμένους, από τη μια, να μετατρέπονται σε «επενδυτές» και, από την άλλη, σε «πελάτες». «Στον αέρα» και οι εργαζόμενοι που θα αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά λόγω εργατικού ατυχήματος, όπως και οι οικογένειες στις περιπτώσεις θανάτου εργαζόμενου του οποίου ο περιβόητος «ατομικός κουμπαράς» δεν θα επαρκεί για την απόδοση σύνταξης χηρείας.
 
ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΑ!

Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης.


ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ 

Αγώνας μαζικός, οργανωμένος, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη απάντηση δόθηκε στις 30 Νοεμβρίου με μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, που κάλεσαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και ανταποκρίθηκαν μια σειρά από συνδικάτα φυσικά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου & Ανατολικής Αττικής. Απαιτείται, όμως, πραγματικά λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσουμε το νέο έγκλημα που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ζωή μας.