Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του ΕΚ Λαυρίου-Αν Αττικής στην Παλλήνη.

 
Από την Σύσκεψη του ΕΚ στην Παλλήνη. 

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση των πυρόπληκτων της τελευταίας πυρκαγιάς πριν 10 μέρες, όπου έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους καθώς και δεκάδες σπίτια των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιούλη στην Παλλήνη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και με τη συμμετοχή φορέων και Σωματείων της ευρύτερης περιοχής.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μάης Μέντης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως η σύσκεψη γίνεται με κύριο ζήτημα την ανάδειξη του διεκδικητικού Πλαισίου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και την οργάνωσή για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, από τις συνέπειες άλλης μίας τραγικής πυρκαγιάς που βίωσε η περιοχή πριν περίπου 10 μέρες.


Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του ηλικιωμένου συναδέλφου κατοίκου της περιοχής που μπροστά στην απόγνωση από τις επανειλημμένες καταστροφές του σπιτιού του από φωτιές τα τελευταία χρόνια έδωσε τραγικό τέλος στην ζωή του, καθώς και την βαθιά λύπη, την στήριξη και την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου σε όσους είδαν να γίνονται στάχτη οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.


«Τα τελευταία, πολλά θα έλεγε κανείς, χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι καιγόμαστε» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε όλη την χώρα, αλλά ιδιαίτερα εδώ στην Ανατολική Αττική, περιοχές άπειρου κάλλους είτε κινδυνεύουν είτε γίνονται στάχτη κάνοντας την ζωή μας να κινδυνεύει και τις περιουσίες μας να καταστρέφονται».


Στάθηκε στη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων της τραγωδίας στο Μάτι «που μέσα σε λίγη ώρα χάθηκαν 103 ζωές συνανθρώπων μας λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από εδώ. Οι πυρκαγιές που ξεσπάνε σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια όσο και αν θέλουν να μας τις παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην ίδια την λειτουργία του συστήματος που ζούμε. Όσο και αν έχει επιβαρυνθεί πράγματι η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον από την μη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και αυτό θεωρείται κόστος, οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στην απαξίωση από το κράτος και τις κυβερνήσεις του, διαχρονικά, της ίδιας της ασφάλειας, της πρόληψης και της πυροπροστασίας του δασικού μας πλούτου, βρίσκονται στην λογική που διαπερνά τους ίδιους τους νόμους του κράτους ώστε τα δάση μας να γίνονται εμπόρευμα από μια χούφτα μεγαλοεργολάβους».


Σημείωσε ότι «σε αυτό το διαχρονικό έγκλημα, άμεσα ή έμμεσα κατά της ίδιας μας της ζωής, ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι περιφερειακές αρχές, καθώς και μια σειρά δημοτικές αρχές όπως και εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές διαχρονικά, στηρίζοντας τις επιλογές του κρατικού μηχανισμού, την απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, τις χιλιάδες κενές θέσεις πυροσβεστών τα λιγοστά μέσα κατάσβεσης» και πρόσθεσε πως «είναι ενδεικτικό το πώς αντιμετωπίζουν της πυροπροστασία των δασών μας όταν για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων διατίθεται το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού κάτι που αντιστοιχεί σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, την ίδια ώρα που για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενός δολοφονικού οργανισμού, διατίθενται το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. 


Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει σημάνει συναγερμό για την προστασία του δασικού μας πλούτου, του ίδιου του περιβάλλοντος. Με μια σειρά παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες έχει ανάδειξη και τις αιτίες των καταστροφών αυτών αλλά κυρίως την αναγκαιότητα να βαδίσουμε άλλον δρόμο από αυτό που διαβαίνουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά».


Έτσι, υπογράμμισε πως «το Εργατικό Κέντρο με βάση την εμπειρία μας από ανάλογες καταστροφές όπως το Μάτι πριν λίγα χρόνια, που πρωτοστατήσαμε ώστε να εκφραστεί μια τεράστια μορφή αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτιμάμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εκφραστεί πρώτα και κύρια η αλληλεγγύη σε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της τραγικής πυρκαγιάς, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή μέλη του ΕΚ και των Σωματείων βρισκόμαστε δίπλα στο λαό της περιοχής και με την φυσική παρουσία τους και οργανώνοντας την αλληλεγγύη γενικότερα. Επίσης εκτιμάμε ότι άμεσα ο λαός της περιοχής πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Να μην περιμένει από αυτούς που είναι υπαίτιοι για τα προβλήματά του, για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών, να του λύσει τα οξυμένα προβλήματά του. Γι' αυτό σήμερα παρουσιάζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά δεν το βλέπουμε σαν ευαγγέλιο, γι' αυτό είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να το εμπλουτίσουμε, για να γίνει κτήμα όλου του λαού της περιοχής για να μπορέσουμε να το επιβάλουμε, να επιβάλουμε το δίκιο μας.


Γι' αυτό νομίζουμε ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να οργανωθεί ο λαός της περιοχής, οι πυρόπληκτοι να φτιάξουν επιτροπές ανά περιοχή και μαζί με τους φορείς που είμαστε σήμερα εδώ και θα καταγραφούν όλοι ώστε να είμαστε σε επικοινωνία να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε όποιες ενέργειες χρειαστεί για να ξαναφτιαχτεί η περιοχή μας και να αποκατασταθούν οι κατοικίες μας, οι ζημιές που έχουμε υποστεί».


Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί εκπρόσωποι των φορέων αλλά και πυρόπληκτοι επικροτώντας την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το αστικό κράτος, όπως ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανένα έγγραφο μιας και κάηκαν ολοσχερώς τα σπίτια τους και οι αρχές τους ζητάνε να τα παρουσιάσουν. Επιπλέον ανέδειξαν την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν για να μην πνίγουν το φθινόπωρο, εμπλουτίζοντας ακόμα παραπέρα το διεκδικητικό πλαίσιο


Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τηναπόφαση να δημιουργηθούν παντού Επιτροπές Πυρόπληκτων στην περιοχή και μαζί με τα Σωματεία, τους φορείς και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής να προχωρήσουν σε άμεσο συντονισμό τις επόμενες μέρες ώστε να διεκδικήσουν να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους μέσα από πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες ημέρες.

Από Ρεπορτάζ του 902.GR