Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Καταγγελία στην εταιρεία Newrest Hellas.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλει την εργοδοσία της Newrest Hellas, που σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για catering που μονοπωλεί στην τροφοδοσία των αεροσκαφών στη μεγάλη πλειοψηφία των αεροδρομίων αλλά και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Αφού έχει αξιοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπονταν από τις ΠΝΠ και έχει δεχτεί τα προκλητικά προνόμια που απλόχερα χάρισε η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, καλεί τους εργαζόμενους να «διαπραγματευτούν» με τη διοίκηση της εταιρείας τις απολύσεις τους, την ίδια στιγμή που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη επιχειρησιακού σωματείου στο χώρο.

Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε αναστολή, όσοι δουλεύουν τρέχουν και δε φτάνουν, «φορτώνονται» δουλειά διαφορετικών ειδικοτήτων με τον εκφοβισμό ότι «πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αφού δουλεύουν» όσο οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους περιμένουν το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ.

Η προσπάθεια της Newrest να δείξει «κοινωνικό πρόσωπο» δε μας παραπλανεί. Όσο ανακοινώνει δράσεις για την «ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» και προσφέρει τρόφιμα σε Γηροκομεία, δήμους και κοινωνικά παντοπωλεία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ανενόχλητη προχωρά τα σχέδιά της να πετάξει εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, να αφήσει πολλές οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα.

Τώρα είναι η στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι ο δρόμος του αγώνα. Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.
Ήταν μία πρώτη απάντηση και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων για:


· Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.


· Να απαγορευτούν οι απολύσεις το επόμενο διάστημα, να παρθούν πίσω όσες έγιναν.


· Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας. Ούτε σκέψη για κατάργηση των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.


· Να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ. Να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα.


· Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και και των οικογενειών τους. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες, Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ. Όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.


· Όσοι εργαζόμενοι απολύονταν τη χειμερινή περίοδο και επαναπροσλαμβάνονταν τη θερινή να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.


· Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid- 19 σε όλους τους εργαζόμενους.


Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του σωματείου, τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 10/06/20 και καλούμε στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής με αιτήματα αιχμής ως προς την υγεία και το καίριο αίτημα για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία από όλους τους κλάδους και θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11/06 στις 19.00 στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα και στην πλ. Συντάγματος.


Η Διοίκηση