Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Θαύμα της ανάπτυξης......για λίγους!

Πριν λίγους μήνες μια ακόμη εξαντλητική καλοκαιρινή σεζόν έκλεισε, με πανηγυ-ρισμούς για τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου, βραβεύσεις και απογειωμένα νού-μερα αφίξεων και ανα-χωρήσεων. Μια εικόνα που από μακριά δείχνει το θαύ-μα της περιβόητης «Ανάπτυξης». Από λίγο πιο κοντά όμως, μάλλον δεν είναι έτσι. Φτάνει μια απλή κουβέντα με τους ερ-γατοϋπαλλήλους που εργάζονται στον χώρο νύχτα - μέρα, για να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι η «Ανάπτυξη», δεν είναι για όλους. Για τους εργαζόμενους στην επίγεια εξυπηρέτηση, τον επισιτισμό, τα καταστήματα και στον κάθε κλάδο και κάθε εταιρεία του χώρου, τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και η «Ανάπτυξη», τους βρίσκει με ένα βάρος στην πλάτη και όχι στην τσέπη.Όμως ποιά είναι άραγε τα συστατικά για αυτή την πετυχημένη συνταγή; 

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ
 Οι εταιρίες αναπαράγουν συχνά στους εργαζόμενους διάφορες αυταπάτες «Ότι τάχα εταιρεία και εργάτες είναι μια οικογένεια» ότι «Το καλό της εταιρίας είναι και δικό τους καλό» και πόσα άλλα όπως το «κάνε υπομονή και θα μιλήσω να σε κρατήσουν το χειμώνα». Δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας, που γρήγορα πάνω του στήνουν εργοδοτικούς εκβιασμούς και τις πιέσεις. Καλούν τους εργαζόμενους να «βοηθήσουν» την εταιρεία με την υπόσχεση πως αυτή με τη σειρά της θα τους θυμηθεί όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης της σύμβασης. 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΑΛΕ ΠΛΑΤΗ......ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΑΡΕ ΠΟΔΙ
 Η ώρα της ανανέωσης έρχεται και ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο σεζόν, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων επιστρέφει στην ανεργία. Τα παχιά λόγια τώρα απευθύνονται σε αυτούς που έμειναν πίσω. Σε αυτούς που τώρα με την υποστελέχωση των πόστων θα κάνουν διπλή και τριπλή δουλειά. Σε αυτούς που θα καλεστούν να βάλουν πλάτη με μειωμένα ωράρια και εργασιακές σχέσεις λάστιχο.Παρόλα αυτά η εργοδοσία ξανά ζεσταίνει την σούπα και καλεί του εργαζόμενους για μια ακόμη φόρα να συμβιβαστούν να ετοιμάζονται να βάλουν πλάτη ξανά, καθώς σε 1,5 μήνα έρχεται το «καλοκαίρι»... Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και Μισθοί Πείνας με το γράμμα του Νόμου.«...Κύριε η εταιρία μας θέλει να είναι τυπική απέναντι σας, δεν κάνουμε κάτι παράνομο εργάζεστε και πληρώνεστε τα νόμιμα»Τα λόγια αυτά τα έχει ακούσει ο κάθε εργαζόμενος από την εργοδοσία. Είτε στην πρόσληψη είτε όταν ατομικά προσπάθησε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ο μισθός διαμορφώνεται στα επίπεδα του κατώτατου. Το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να βγάλουν οι εργαζόμενοι το μήνα, γίνεται μοχλός που τους πιέζει να συμπληρώσουν το εισόδημα τους με υπερωρίες και δουλειά τις μέρες των ρεπό. Ενώ σοβαρό μέρος του μισθού φεύγει στα αυξημένα έξοδα μετακίνησης, τα οποία σε πολλές εταιρείες επιβαρύνουν τους ίδιους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά μια μηνιαία κάρτα των 49 ευρώ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τους κοστίζει έναν μισθό το χρόνο. Με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις των 4ωρων, 6ωρων, εργαζόμενων το πήγαινε - έλα στη δουλειά όχι απλά δεν τους αφήνει μεροκάματο αλλά τους βάζει και μέσα...Οι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά με συμβάσεις κάθε λογής, ακόμα και συμβάσεις που ανανεώνονται μήνα το μήνα. Αυξάνοντας το κλίμα ανασφάλειας στην εργασία. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ελάχιστες και συνήθως στα μέτρα της εργοδοσίας.

 ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΒΑΡΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
 Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα σχεδόν τα πόστα, η μεγάλη εντατικοποίηση και η κακή ποιότητα των Μέσων Ατομικής Προστασίας στρώνουν το έδαφος για τα εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές παθήσεις. Μυοσκελετικές παθήσεις, κακώσεις και λιποθυμίες είναι στοιχεία της καθημερινότητας των εργαζομένων.Πρόβλημα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πόστο που δουλεύουν, είναι τα ωράρια εργασίας, οι συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα τους χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα διαλλείματα. Βάρδιες με μόνη προϋπόθεση τη μεσολάβηση 11 ωρών από τη μια μέχρι την άλλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά το καλοκαίρι δεν τηρείται ή οι κόντρα βάρδιες, δηλαδή οι βάρδιες που φέρνουν έναν εργαζόμενο που σχόλασε στις 3 το μεσημέρι να ξαναπιάσει δουλειά στις 3 το βράδυ. Με δεδομένη την απόσταση και τον χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο ο χρόνος για την ξεκούραση των εργαζομένων μειώνεται σημαντικά, ενώ σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με μικρά παιδιά.  

ΜΙΣΘΟΙ... ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ  
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 
ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ... ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής προσπαθεί να αναπτύξει δράση στο χώρο του αεροδρομίου και σε πρόσφατη παρέμβασή του σημειώνει: Συνάδελφοι αυτοί νομοθετούν αυτοί παίρνουν τα κέρδη, κυβέρνηση και εργοδοσία είναι στοιχισμένοι και η συμμαχία αυτή δεν μας χωρά. Μόνη διέξοδος είναι η συσπείρωση και η δράση με τις ταξικές δυνάμεις. Η οργάνωση στα σωματεία μας, η αλλαγή των συσχετισμών και η διεκδίκηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών μας και όχι ο συμβιβασμός με την χαμοζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στο χώρο του αεροδρομίου είτε είναι με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας είτε ως συμβασιούχοι να οργανωθούν στα συνδικάτα τους να μπουν μπροστά ώστε αυτά με μαζικές διαδικασίες να έχουν ταξική κατεύθυνση, να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών όπως ισχύει τώρα στο χώρο του αεροδρομίου σε μια σειρά από Σωματεία. Σας καλούμε να τραβήξουμε τον μόνο δρόμο που έχουμε μπροστά μας αυτόν της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.Το ΕΚΛ-ΑΑ σας δίνει το χέρι για να σταθούμε όρθιοι, υψώνοντας το ανάστημά μας, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα κίνημα που θα τρομοκρατεί αυτούς που τώρα μας τρομοκρατούν, μας απολύουν, μας βάζουν να δουλεύουμε χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με μισθούς πείνας όποτε θέλουν και όσο θέλουν. Σας δίνουμε το χέρι να ξεπεράσετε τα εμπόδια και τους όποιους φόβους. Να τους τρομάξουμε με την οργάνωσή μας και τις διεκδικήσεις μας. 

 Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής θα είναι δίπλα, θα είναι η φωνή και το στήριγμά των εργαζομένων. Τους καλεί να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για:

Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.

Κανένας εργάτης στα δουλεμπορικά - κλείσιμο όλων των δουλεμπορικών γραφείων.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία τηςυγείας μας.

Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαιώματα επαναπρόσληψης και χορήγησης εποχικού επιδόματος.

Να καταργηθεί ο νόμος 3986/2011 για τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που επιτρέπει την απεριόριστη ανανέωση τους, χωρίς ανώτατο όριο τα τρία χρόνια για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.