Τρίτη 30 Απριλίου 2024

1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΚ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 10:30πμ.



ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ (ΑΓ. ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ) ΣΤΙΣ 10:30πμ.
Η 1η ΜΑΗ δεν είναι αργία, είναι μέρα τιμής και διαπαιδαγώγησης της δική μας τάξης, η επιβεβαίωση της ανωτερότητας παναθρώπινων ιδανικών, φάρος για το χτίσιμο μίας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
Φέτος συμπληρώνονται 138  χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, που οι εργάτες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, που αψήφησαν τον θάνατο για να μείνουν όμως πάντα ζωντανοί στις σκέψεις, στις καρδιές και στους αγώνες μας όλα τα υπόλοιπα χρόνια ως το σήμερα.
Στο πέρασμα των χρόνων ο Μάης έγινε ο μήνας σύμβολο των εργατών και στην χώρα μας.
Η Πρωτομαγιά της Αθήνας το 1894 και η πάλη για το 8ωρο 130 χρόνια πριν, δεν μπορεί παρά μόνο να δείχνει σήμερα την σαπίλα ενός σάπιου συστήματος, ξεπερασμένου και οπισθοδρωμικού που ολοένα και περισσότερο,  χρόνο με τον χρόνο, θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Οι μάχες, σώμα με σώμα των εργατών το  Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας, για ψωμί και προκοπή, διαπαιδαγώγησαν τις επόμενες γενιές της εργατικής τάξης μένοντας αναλλοίωτες στον χρόνο μέσα από τους στίχους και τις μελωδίες των κορυφαίων δημιουργών της χώρας μας τον 20ό αιώνα. 
Η θυσία των 200 Κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 ήρθε να επιβεβαιώσει τα λόγια του ποιητή: “Να λείπεις ― δεν είναι τίποτα να λείπεις. Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο” φωτίζοντας τον δρόμο για ένα κόσμο δίκαιο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον δρόμο που κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες και οι σύγχρονες ανάγκες τους.
Η αισχρή προσπάθεια κράτους και εργοδοτών να μετατρέψουν την 1η ΜΑΗ σε πανηγύρι δεν θα περάσει, από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894 και από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει, σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της Πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.
 Η 1η ΜΑΗ στο πέρασμα των χρόνων σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει τους εργαζόμενους και της χώρας μας, αντιμέτωπους με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων. 
Στην περιοχή μας, την Ανατολική Αττική, έχουμε την πιο τρανή απόδειξη που κατατροπώνει όλα τα επιχειρήματα που κυριάρχησαν όλα αυτά τα χρόνια πως τάχα όσο κερδίζουν τα αφεντικά θα κερδίζουν και οι εργάτες. Στο μεγαλύτερο θαύμα, όπως το ονομάζουν, της ανάπτυξης, στο Αεροδρόμιο Αθηνών που σπάνε τα ρεκόρ κερδών το ένα μετά το άλλο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται εκεί, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, χωρίς ρεπό και φυσικά χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες λαού στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που τους φέρνει η ασκούμενη πολιτική που βάζει τα κέρδη των αφεντικών πάνω από τις ανάγκες τους, με την απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο, με ανύπαρκτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις και με την τεράστια ακτογραμμή της να γίνεται και αυτή όλο και περισσότερο εμπόρευμα για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
Σήμερα που 75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή καθώς και τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή, οι εργάτριες και οι εργάτες συνεχίζουμε την πάλη μας στο δρόμο των ηρώων της τάξης μας, τιμάμε αγωνιστικά με απεργία τους νεκρούς της εργατικής τάξης μας και παλεύουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:
• Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
• Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
• Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
• Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
• Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
• Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής Λαύριο 25-4-2024.