Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Σύσκεψη του ΕΚ Λαυρίου-Αν.Αττικής στο αεροδρόμιο Αθηνών.



                                                    06-09-2022 ΑΡ.ΠΡΩΤ.154

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων του αεροδρομίου Αθηνών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το σωματείο του AIA, της DHL, της Newrest, της Swissport, της Σελέκτ Σέρβις, της Lufthansa και εκπρόσωποι της ΟΠΑΜ.
Τη συζήτηση απασχόλησε: 
Πρώτα και κύρια η ακρίβεια, η πολύ μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας και το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα η δράση των σωματείων χρειάζεται να επικεντρωθεί γύρω από τις αυξήσεις των μισθών, της κατάργησης των φόρων σε ενέργεια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κλπ. 
Απασχόλησαν τα πολύ οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο που προκύπτουν από την έλλειψη του προσωπικού σε όλους τους χώρους, την ελλιπή εκπαίδευση των νέων εργαζομένων, η απουσία συλλογικών συμβάσεων στη μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων,  οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εδώ και χρόνια αποτελούν τη μορφή εργασίας - ομηρίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σχεδόν σε όλους τους χώρους.
Παράλληλα, αναδείχτηκε η ανάγκη για μέτρα προστασίας της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων κάτι που αποτελεί κόστος για όλους τους εργοδότες, όπως επιβεβαιώνεται από τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες, ενώ αναδείχτηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες μελέτες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. 
Το ζήτημα της μετακίνησης τόσο ως προς τα έξοδα μετακίνησης που δεν καλύπτονται στο 100%, τόσο και ως προς τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο ειδικά στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είναι ακόμα ένα πρόβλημα που συναντάμε σε όλους τους χώρους. 
Τέλος, μεταφέρθηκε εικόνα από τις προσπάθειες των σωματείων για τη μετατροπή εργαζομένων με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, από την προσπάθεια για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης στον επισιτισμό και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει.  
Από τη συζήτηση καταλήξαμε στην ανάγκη συντονισμού των σωματείων με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής και με βάση τους παραπάνω άξονες, άμεσα να προχωρήσει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σε συζητήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για την προετοιμασία παρέμβασης στο χώρο το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                                                                                                ΟΓεν.Γραμματέας
Μέντης Δαμασκηνός                                                                                        Μούτσης Ιωάννης