Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά.

                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ  ΤΟΝ ΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ, ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.

 Σήμερα, 134 Χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, τα αιτήματα της  παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ.  Το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η ανατροπή ενός σάπιου, ως το μεδούλι, συστήματος, το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας είναι η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε, μια βαρβαρότητα που ξετυλίχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο μπροστά στην πανδημία, από την πιο προηγμένη καπιταλιστική χώρα μέχρι τις χώρες «πρότυπα» του καπιταλισμού, δείχνοντας για μια ακόμη φορά  σε όλη την  ανθρωπότητα το πόσο  ξεπερασμένο  είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης και πως όσο οι εργαζόμενοι δεν τον ανατρέπουν αυτό θα τους φέρνει μπροστά σε νέα δεινά.   
Ο διαχρονικός ιός είναι ένας και είναι ο ορατός  εχθρός του εργαζόμενου λαού, το καπιταλιστικό σύστημα. 

Μπορεί η πανδημία να συνεχίζει να στοιχίζει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων πάνω στον πλανήτη, πατώντας φυσικά και πάνω στις ανύπαρκτες δημόσιες υγειονομικές δομές σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, αυτός όμως που είναι ο πραγματικός ιός είναι η δίψα των καπιταλιστών για κέρδη. Ο καπιταλιστικός  ιός είναι  που ευθύνεται για τους εκατομμύρια άνεργους, για τους εκατομμύρια άστεγους, για τους εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, για τις εκατόμβες νεκρών από τις πολεμικές συγκρούσεις για το ποιος θα επικρατήσει στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Αυτός ο θανάσιμος καπιταλιστικός ιός είναι που ευθύνεται για τα εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά σε όλο τον πλανήτη, για την φτώχεια, την ανεργία, τα τσακισμένα δικαιώματα, την μισή ζωή που ζούμε.  Ο καπιταλισμός, είναι ο ορατός εχθρός των εργαζομένων, που πνίγει στο αίμα κάθε τους διεκδίκηση για να καλυτερέψουν την ζωή τους. Αυτόν πρέπει να ανατρέψουν, αυτό είναι και το διαχρονικό μήνυμα που συμβολίζει η 1 ΜΑΗ. 

ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΤΗ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ακόμα μια μεγάλη αλήθεια που προβάλει χρόνια το ταξικό κίνημα καθώς έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό  τρόπο  ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε. Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι αυτοί που μέσα στην πανδημία ήταν κλεισμένοι στα γραφεία ή στα σπίτια τους την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον,  πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και  της  τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, στην υγεία και στην έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο.

Είμαστε σε επαγρύπνηση, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Χτίζουμε σε όλους τους εργασιακούς χώρους Συνδικάτα ταξικά. 

 Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ του κεφαλαίου και των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισε με  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Πέρα από  τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής. 

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Την ίδια ώρα που μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πώς θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά το πεδίο των πιο επικίνδυνων εξελίξεων που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις, που δεν σταματούν ούτε οι πανδημίες, ούτε οι κρίσεις. Αντίθετα, τρέφονται από αυτές, γιγαντώνουν, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί, τώρα είναι η ώρα να ορθώσει το ανάστημά της η Εργατική Τάξη.
 
Η 1η  ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. 
Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των καπιταλιστών.   
Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας, δίνουμε το παρών στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΕΚΛ-ΑΑ στην Ανατολική Αττική, α) στην Πλατεία του Γέρακα και β) στο Αγ.Μεταλλωρύχων στο Λαύριο.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ